Duikopleidingen

Duikopleidingen bij de Heiduikers

Bij de Heiduikers kun je leren snorkelen en kun je NOB duikopleidingen volgen tot en met het 4-sters brevet. Daarnaast zijn er specialisatiecursussen zoals voor driftduiken, droogpakduiken, onderwaterfotografie, wrakduiken en nog veel meer. Alle opleidingen hebben CMAS erkenning. CMAS is de wereldwijde federatie van 130 nationale duikfederaties vanuit 5 continenten. De opleidingen voldoen ook aan de EU normen op duikgebied en worden tevens erkend onder de namen van engelstalige opleidingen; Open Water Diver, Advanced Open Water Diver en Divemaster. Je leert wel meer en ook beter duiken met de NOB opleidingen; en zowel voor tropisch als Nederlands water. Bekijk de subpagina’s met meer informatie over onze duikopleidingen.


Voordelen van een duikopleiding bij de Heiduikers
Bij de Heiduikers kun je in een aantal maanden je duikbrevet halen! En je lidmaatschap geeft ook nog een hoop leuke voordelen: 2x per week toegang tot het zwembad, gratis duikflessen vullen in ons gezellige clubhuis het ´Heischip´, deelname aan de conditietraining en natuurlijk de clubevenementen! Ook biedt het lidmaatschap van de NOB voordelen: je ontvangt een welkomstmail met aanbiedingen, je krijgt korting op duik gerelateerde producten, je bent collectief verzekert bij ongevallen en aansprakelijkheid én je ontvangt 6x per jaar het glossy magazine Onderwatersport.

1* NOB opleiding (Open Water Diver)

 

Als 1*-duiker ben je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijk gebrevetteerde te duiken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid.

 

Ingangseisen
Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker:

 • ben je voor de duur van de opleiding lid van De Heiduikers en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB);
 • ben je minimaal 14 jaar;
 • heb je rond de start van de opleiding een bewijs van duikmedische goedkeuring.
   

Je kunt je daarna verder met de 2*-duikopleiding en óf specialisaties volgen.

opleiding 1*

2* NOB opleiding (Advanced Open Water Diver; met veel extra)

In de 2*-duikersopleiding leer je o.a. duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én leer je nog beter hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie.

 

Ingangseisen 

Om deel te nemen aan de opleiding tot 2*-duiker:

 • Heb je een duikbrevet op Open Water Diver niveau (zoals 1* NOB)
 • ben je voor de duur van de opleiding lid van De Heiduikers en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB);
 • ben je minimaal 15 jaar;
 • heb je rond de start van de opleiding een bewijs van duikmedische goedkeuring.
   

Vóór het aanvragen van jouw 2*-duikbrevet heb je minimaal 20 duiken gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen mee, evenals de duiken tijdens de 2* opleiding.

 

Als 2*-duiker kun je verder met de 3*-duikopleiding en kun je kiezen uit nog meer specialisaties (IJsduiken, Wrakduiken, Zoeken en Bergen, Driftduiken en Digitale Onderwaterfotografie).

3* NOB opleiding (Divemaster)

In deze opleiding leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval. 

 

Ingangseisen

 

 

Om deel te nemen aan de opleiding tot 3*-duiker:

 • Heb je een 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.
 • ben je voor de duur van de opleiding lid van De Heiduikers en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB);
 • ben je minimaal 18 jaar;
 • heb je rond de start van de opleiding een bewijs van duikmedische goedkeuring.
   

Vóór het aanvragen van het 3*-duikbrevet toon je aan vaardig te zijn in reanimatie en in het toedienen van zuurstof, en heb je minimaal 60 duiken gemaakt. De duiken uit je vorige en deze opleiding tellen hierbij mee. Tevens maakte je tenminste

 • 30 duiken in Nederlands water
 • 10 duiken dieper dan 20 meter
 • 5 nachtduiken
 • 15 getijdenwaterduiken

Na het behalen van je 3*-duikbrevet kun de instructeur cursus doen en ook kiezen uit nog meer specialisaties:

 • Decompressieduiken
 • Nitrox Gevorderd
 • Grotduiktechnieken Open Water

 

 

4* NOB opleiding (Master Scuba Diver)

Bij het 4*-duikbrevet hoort geen aparte opleiding.
Het 4*-brevet (Master Scuba Diver) is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra je 250 duiken in je logboek hebt staan en zes NOB- specialisaties hebben gevolgd. Deze specialisaties staan uiteraard ook geregistreerd bij de NOB. Verder moet je minimaal een 3* duikkbrevet (of gelijkwaardig) hebben.
Terug naar boven